Când grădina mea îmi dă mai mult decât pot duce… în borcane

TABEL DE CONȚINUT

Anul acesta, grădina mea m-a răsplătit cu o recoltă bogată de mere și roșii, așa că am transformat darurile naturii în provizii sănătoase pentru iarnă. Merii pe care i-am plantat în 2014, încă tineri și plini de energie, au rodit mai bogat ca oricând. Ramurile erau grele de mere — unele perfecte, altele cu câte o lovitură ici-colo, dar toate parfumate și coapte. Iar răsadurile de roșii, plantate cu grijă în primăvară, s-au transformat în tufe pline, roșii și gustoase.

Nu am sute de borcane, nu îmi propun să fac provizii „de vitrină”, dar am o regulă simplă: nu suport risipa. Așa că, în loc să las fructele și legumele să se strice, le-am transformat în provizii pentru iarnă. Unele roșii au ajuns în borcane sub formă de suc, altele la congelator pentru supe și sosuri. Iar merele… au fost vedetele verii.


Oțetul de mere – surpriza verii

Nici nu plănuisem să fac oțet de mere. Dar, după ce am cules merele bune și am adunat de pe jos fructele mai lovite, mi-a fost clar că trebuie să le găsesc o întrebuințare. Știam cât de valoros este oțetul de mere fermentat natural, așa că am zis: „De ce nu?”

Am spălat bine merele, le-am tăiat cu tot cu coajă și miez și le-am mărunțit cu robotul. Le-am pus apoi într-un borcan mare din sticlă, am adăugat apă și miere și le-am lăsat la temperatura camerei să înceapă fermentația. Timp de două săptămâni, în fiecare zi, am amestecat cu o lingură de lemn, iar mirosul acrișor ce se răspândea în bucătărie îmi spunea că lucrurile merg perfect.

După ce am stors tot sucul, am adăugat încă puțină miere și am lăsat borcanul acoperit cu un prosop, să respire, pentru încă aproape două luni. Acum, sticlele cu oțet parfumat își așteaptă rândul în beci, gata pentru salate, murături sau ca tonic de dimineață.

Cum am făcut:

  • Mere spălate, cu coajă și miez, mărunțite bine.

  • Pentru fiecare kg de mere: 1 litru apă + 50 g miere.

  • Fermentare 10–14 zile, cu amestec zilnic.

  • Strecurare, adăugare miere (50 g/l suc) și maturare 40–60 zile.

Rezultatul? Un oțet acrișor, aromat, 100% natural, care devine mai bun pe măsură ce trece timpul.


Mere rase la borcan – plăcinta pregătită din vară

Pe lângă oțet, am păstrat și câteva mere pentru plăcinte. Nu fac asta în fiecare an, dar de data aceasta, producția a fost atât de mare încât nu m-am îndurat să le las să se piardă.

Am spălat merele, le-am ras cu tot cu coajă, le-am stropit cu zeamă de lămâie ca să nu oxideze, apoi le-am amestecat cu zahăr, vanilie și scorțișoară. Le-am îndesat bine în borcane sterilizate, cu tot cu sucul lăsat, și le-am pus la cuptor pentru sterilizare.

Acum, pe rafturile din beci, câteva borcane așteaptă cuminți. Știu că în mijlocul iernii, când mi se va face poftă de o plăcintă aromată, tot ce va trebui să fac va fi să deschid un borcan și să las mirosul de scorțișoară și mere să umple casa.

Cum am făcut:

  • 1 kg mere rase + zeama de la 1 lămâie + 100 g zahăr + vanilie + scorțișoară.

  • Merele rase și aromate, puse în borcane sterilizate.

  • Sterilizare 60 de minute la cuptor.


Privind acum proviziile din beci, simt o bucurie aparte. Nu e doar despre conserve — e despre respectul față de ceea ce îmi oferă pământul, despre a nu risipi și despre a păstra, pentru zilele reci, puțin din gustul și parfumul verii.

Și știu că, atunci când merii vor înflori din nou, îmi vor aminti că am avut grijă de roadele lor.

Dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile oțetului de mere pentru sănătate, aici poți citi mai multe despre acest subiect.

Și dacă ți s-a făcut poftă de mere sau roșii după ce ai citit acest articol, poate vrei să afli și ce mesaj îți transmite corpul. Citește și articolul Poftă sau Deficiență Nutrițională?.

Vrei să te ținem la curent?

Primește cele mai valoroase articole ale noastre direct pe e-mail, lunar.

Articole interesante